Bolni sindromi uzrokovani degenerativnim promjenama kralježnice jedan su od najčešcih razloga posjete liječniku i najznačajniji pojedinačni uzrok radne nesposobnosti.

Kralježnica se sastoji od 33-34 kratke kosti koje se zovu kralješci, postavljene jedna ispod druge, međusobno zglobno spojene. Između kralježaka nalaze se diskovi - elastični, vezivno-hrskavični jastučići - koji omogućavaju pokretljivost kralježnice. Leđna moždina prolazi kroz kralježnični kanal, a živci kroz otvore koje formiraju kralješci poslagani jedan ispod drugog. Jakost donjeg dijela kralježnice ovisi o stanju koštano-ligamentarnog i mišićnog aparata te intervertebralnih diskova. Sve bolesti, ozljede ili oštećenja kralježnice i okolnih struktura tj. koštanog dijela, mišića, ligamenata i/ili mekih tkiva, mogu dovesti do bolova (infekcije, tumori, metastaze, osteoporoza, frakture,...). Nepravilan položaj tijela dobro je poznati okidač za bol u križima, a dugo sjedenje jedna od predispozicija kao i trudnoća. Bolovi prouzročeni degenerativnim promjenama kralježnice mogu se pojaviti lokalno (npr. bol u križima) ili se širiti duž iritiranih živaca (npr. lumboishijalgija, gdje se bol širi duž jedne polovice stražnjice preko stražnje strane bedra i potkoljenice sve do stopala.

Bol u donjem dijelu kralježnice vrlo je čest medicinski problem koji pogodi barem jednom u životu oko 80-90% pučanstva,
a čak 10-20% pučanstva pati od ovog problema svake godine.

PUBMED The Rising Prevalence of Chronic Low Back Pain

Postoji niz čimbenika koji mogu izazvati bol u križima. Spinalna stenoza (sužen prostor između kralježaka) je češća u starijih, dok se iskliznuće (hernija) diska zamjećuje pretežno u mlađih i osoba srednje životne dobi, a dovodi do pritiska na korijen živca i u težim slučajevima do intenzivne boli s projekcijom u nogu.

Te bolesti su samo manji postotak u ukupnom broju uzroka boli u križima, jer promjene na skoro svim strukturama kralježnice mogu izazvati bol (kosti, diskovi, ligamenti, mišići i živčani završeci, mali zglobovi).

Cilj je pravodobno utvrditi dijagnozu i započeti liječenje. O nekim češćim bolestima pročitajte na slijedećim stranicama: