Oboljenja

BOL U KRIŽIMA (LUMBAGO)

Iznenađuje činjenica da se bol u križima stoljećima smatrao reumatskom bolešću. Već zbog iznenadne pojave akutnih bolova, akutnog lumbaga, najčešće pomišljamo na mehanički uzrok.

Time se htjelo naglasiti da se bol u križima pojavljuje iznenada, poput "groma iz vedra neba". Ponekad bolesnika toliko savije tako da je posve poguren. Kreće se vrlo teško, nagnut je naprijed i iskrivljen, svaki pokret izaziva jak bol, a uspraviti se može samo opirući se o nešto.

Bolna slabinska kralješnica izravna se zato da bi se smanjilo svako daljnje opterećenje. Pri hodanju i stajanju bolesnik pokušava opiranjem o predmete u blizini ili o štap rasteretiti bolesnu kralješnicu. Anatomska pozadina lumbaga iznenadna je smetnja u intervertebralnom prostoru, npr. hernija diska ili blokada kraIješaka. Taj drugi uzrok ponekad uspijevamo riješiti jednim zahvatom, i akutni lumbago nestaje. Ako pacijent ima toliko snage da se usprkos bolovima prigiba naprijed i tako opusti kralješnicu da postane labava, bolovi ponekad prestaju i nije potrebno nikakvo drugo liječenje. Na taj se način lumbago može više-manje brzo izliječiti, a rijetko ostanu trajne tegobe - kronično stanje.

Kronična se lumbalgija razvija već u početku, najčešće postupno. Oštećeni disk i posljedice njegova oštećenja - hondroza, spondiloza, spondilartroza, postupno izazivaju veće smetnje u intervertebralnom prostoru.