Ispis
fiz. med. Srećko Barišić

U grudnoj kralješnici oštećenja su diska najrjeđa, pa ni klinički nemaju veliko značenje. Grudni su kralješci povezani s grudnim košem i slabo su gibljivi, pa nisu izloženi oštećenjima kao gibljivi kralješci u vratnoj i slabinskoj kralješnici.

Smetnje na kralješcima najčešće se iskazuju u smislu blokade. Bolovi se obično pojave akutno, zbog iznenadne brze, odnosno nekoordinirane kretnje, npr. pri padu ili spoticanju, a i u sportu, pri bacanju diska, veslanju, rvanju.

Kroz intervertebralne otvore na grudnoj kralješnici prolaze korijeni živaca koji tvore međurebrene živce (nervi intercostales). Kako samo njihovo ime kaže, ti živci prolaze izmeđe rebara i inerviraju grudni koš, a djelomično i trbušnu stijenku. Pri oštećenju zbog pritiska pojavljuju se bolovi u području pogođenog segmenta grudne kralješnice, ili na odgovarajućem mjestu na živcu, sa sijevanjem prema naprijed (interkostalna neuralgija).

Budući da su korijeni živaca povezani i s vegetativnim živcima unutrašnjih organa, refleksni bolovi mogu, npr. pri nadražaju živaca u gornjem dijelu grudne kralješnice, sijevati u područje srca i davati pogrešnu sliku srčane bolesti. Zbog oštećenja donjega i srednjeg dijela grudne kralješnice refleksni se bolovi mogu odraziti u ostalim organima u grudima, a i u gornjim trbušnim organima.

Prije nego što donesemo konačan sud o kojoj se bolesti kralješnice radi, moramo isključiti organske bolesti unutrašnjih organa. Najčešće su tegobe zbog blokade kralješaka, a njih možemo odmah ukloniti manipulacijom.