Oboljenja

Glavobolje rijetko uzrokuje oštećenje diska! Međutim, nova istraživanja nedvosmisleno dokazuju da neke glavobolje može izazvati oštećenje korijena živaca zbog pritiska u području gornje vratne kralješnice, od 1. do 4. vratnog kralješka. Pri tom, osim pritiska na korijen živca, što izaziva bolove, veliku ulogu imaju i smetnje u prokrvljenosti mozga.

Posljedica toga može biti reflektorni nadražaj živaca. Pri tom veliko značenje ima slabiji protok krvi kroz vratnu arteriju (arteria vertebralis). Ta žila kroz poseban kanal u poprečnim nastavcima vratne kralješnice prolazi gore u lubanju te krvlju i kisikom opskrbljuje dio mozga. Mozak je vrlo osjetljiv na pomanjkanje kisika. Pritisnuta ili odgurnuta vratna arterija, što je posljedica bolesti diska, propušta manju količinu krvi u mozak i nastaju bolovi.

Glavni znak migrene gotovo je uvijek iznenadna i najčešće jednostrana bol u glavi. Bol sijeva od potiljka ili prema potiljku, zapaža se osjetljivost muskulature potiljka, s više ili manje ograničenom pokretljivošću vrata. To upućuje na povezanost s vratnom kralješnicom. Bol može nastati odjednom, zbog naglog pokreta ili nehotičnog okretanja glave. Ponekad nastaje i pošto smo glavu dulje vremena držali u istom položaju.

U početku se bol najčešće osjeća kao probadanje, a poslije više kao pritisak. Česte su i vrtoglavice. Moguće su i smetnje u snu jer tada popušta napetost vratnih mišića i glava pada u stranu, pa se zbog toga povećava pritisak na živac. Pri tom pomaže podlaganje pod glavu ručnika ili jastuka.