Oboljenja

Izbijanje jezgre diska

Izbijanje jezgre diska kroz raskinuti prsten diska znači da je degeneracija diska dosegla vrhunac. Od tog su trenutka nadalje moguće stalne tegobe. Prsten može popustiti na bilo kojemu mjestu. Međutim, zbog statičko-dinamičkih i strukturnih posebnosti u slabinskom dijelu kralješnice hernija se najčešće pojavljuje na stražnjem dijelu diska.

Hernija (prolaps) diska dorzolateralno

Dakle, izbočenje jezgre diska straga najčešći je oblik hernije i na tome je dijelu kralješnice stražnja bočna hernija vrlo značajna jer onuda prolaze korijeni živaca. Na kralješnici se straga nalazi stražnja uzdužna sveza koja je prilično jaka i ne dopušta ispade, pa je ondje hernija rijetka. Najčešće hernija nastaje straga desno ili lijevo (dorzo-lateralno), jer je ondje najneotpornije mjesto (locus minoris resistentiae).[/important]

 

Prsten može napuknuti do vanjskih slojeva, s tim što vanjski slojevi ostanu čitavi, te se tkivo izboči van, ali ne ispadne izvan granice diska. U tom se slučaja hernija može vratiti na svoje prijašnje mjesto, dakle reponirati. To nazivamo protruzijomhernije diska. Ako se ona reponira, prestaju i znakovi kompresije. Ako se prsten i rastegne, hernija se ipak može povući ako istisnuto tkivo još ima vezu s diskom.28 Pukne li prsten diska, kažemo da je nastao prolaps. Pokretni prolaps (iskliznuće) može, nakon liječenja fizikalnim metodama (ekstenzija, ležanje) ili manipulacije na kralješnici, skliznuti u svoje staro ležište. Tako i tegobe popuštaju.