Oboljenja

Budući da oštećenja diska obično prate i oštećenja drugih elemenata, bilo bi pravilnije govoriti o oštečenjima međukralješnog područja. Anatomski i funkcionalno, disk čini cjelinu sa susjednim zglobovima kralješnice.

13To se jedinstvo iskazuje i prilikom bolesnih stanja. Svako oštećenje pojedinih sastavnih dijelova intervertebralnog područja dovodi i do oštećenja drugih sastavnih dijelova. U tom se stadiju degenerativni procesi šire i na druge elemente kralješnice, pogađaju zglobove između kralješaka, a posljedica je toga oštećenje zglobne hrskavice (spondilartroza), češće u slabinskom dijelu, rjeđe u vratnome i grudnome dijelu kralješnice. To još više pogoršava kliničku sliku. Stvaraju se koštane izrasline. Izrasline sa strane na vratnoj kralješnici pritišću na vratnu arteriju, što stvara kliničku sliku sindroma vratne arterije. Stražnje izrasline na vratnoj kralješnici smanjuju in-tervertebralne otvore, pa mogu pritiskati korijene vratnih živaca.

Degeneracija obično ne zahvaća samo jedan disk, nego više njih. Svaki može biti u različitom razvojnom stadiju degeneracije. Zato i klinička slika može biti zbir različitih stadija.