Oboljenja

Pulpozno tkivo pomiče se iz centralnog položaja i utiskuje se u naprsline fibroznog prstena. Vanjski dijelovi prstena još su čitavi. Još dugo nema znakova uklještenja. Međutim, jednog dana oštećeni disk više ne može kompenzirati opterećenja, pa se pojavljuju tegobe i ispadi, i to tek onda kad pulpozna jezgra počne podraživati završetke živaca u vanjskim dijelovima fibroznog prstena i u uzdužnim svezama koje okružuju trupove kralježaka i diskove.

Podraživanje živčanih završetaka izaziva bol u pogođenom segmentu. To nazivamo lumbalgijom, cervikalgijom, lumbagom ili, narodski, križobolja.
Ponekad se ti bolovi šire i u ruke i noge, u unutrašnje organe, prema srcu ili kukovima. Zato se ti bolovi često pogrešno tumače: kao upale pokosnice, upale živaca, zglobova, premda se na zglobovima, živcima, odnosno krvnim žilama ne vide nikakve promjene. Ponekad se čini kao da je posrijedi oboljelo srce, upala trbušnih organa i slično.

Te promjene u disku mogu izazvati refleksne reakcije mišića, npr. bolove, mišićni spazam (grč). Najrašireniji su refleksni bolovi u mišićima koji polaze iz diska i ukoče bolesni odsječak (segment) kralješnice.
Zato u tom stadiju možemo zapaziti napetost leđnih mišića, odnosno njihov grč. U vratnoj kralješnici kliničko značenje Ima grč mišića dizača (m. scalenus), što izaziva bol u živčanim spletovima gornjih udova (brachialgia). Miotonični refleks iz slabinskih diskova može izazvati grč piriformnog mišića, koji pritišće na ishijadički živac, što u tom stadiju može biti uzrok ishijasa, iako nema hernije diska.