eltrac 471 YT screenshootEkstenzija kralježnice predstavlja vrlo učinkovitu metodu liječenja svih pacijenata koji trpe velike bolove radi protruzija ili prolapsa diskova.

Trakcija počinje nekoliko dana nakon akutnog napada bolova. Trakcija isteže kralježnicu i pripadajuće mišiće i ligamente, povečava međekralježni prostor te time bitno smanjuje ili potpuno uklanja izbočeni disk.

Terapija se provodi na trakcijskom stolu i kompjuteriziranom uređaju ELTRAC , koji garantira maksimalnu učinkovitost. Mehanizam djelovanja trakcije baziran je na povečanju intervertebralnog prostora za 1-3 mm (ovisno o sili istezanja), čime se značajno smanjuje ili u potpunosti otklanja kontakt diska, korjena živca ili krvnih žila. Zahvaljujući ovome, unutar pogođenog dijela kralježnice, stvara se veliki podtlak koji aspirira (usisa) jezgru diska koja je izašla kroz fibrozne prstenove vani, te je time vraća na svoje mjesto, unutar fibroznih prstenova.

Veliku, gotovo presudnu, ulogu u ovome ima stražnja uzdužna sveza (ligament) koja istežući odvaja herniju od živca, a time zapravo bolovi prestaju. Terapija se provodi prosječno od 8-12 puta svakodnevno, po potrebi i dva puta dnevno u trajanju od 20-30 minuta. Sile istezanja iznose od 15 do 1000 N (Njutna).

Dijagnoze koje se najuspješnije liječe trakcijom su:

  1. prolaps i protruzija diska sa svim neurološkim deficitima (ishialgija, brahijalgija...)
  2. spondilolisteza (pomaci kralježaka prema naprijed ili nazad)
  3. pojačana napetost mišića oko kralježnice (spazam PVM)
  4. lumbago
  5. skolioze, kifoze

Trakcija može biti kontinuirana i intermitentna. Kontinuirana je ona gdje se istezanje provodi bez stanke (pauza), a intermitentno je sa pauzama (prekidima).

Trakcija je vrlo popularna i cijenjena u Americi (VAX sistem) kao i u Evropi.