Leđna moždina

PDF | Ispis | E-mail

Leđna moždina prenosi večinu podražaja koji su, ovisno o nasšoj volji ili mimo nje, odgovorni za pokrete tijela.17 Osim toga, u leđnoj je moždini mnogo centara koji utječu na vegetativni život, npr. centar za rad bubrega, probavu i slično. Odatle se upravlja i radom srca i žlijezda. Postoje i određeni centri koji upravljaju širenjem i sužavanjem krvnih žila radi pravilne i dobre prokrvljenosti organa. Leđna je moždina tako smještena u hrptenom (kičmenom) kanalu da je u tijesnom dodiru s kralješnicom pa je zato često više ili manje pogođena oštećenjima kralješnice. Nisu izuzeta ni oštećenja diskova jer su oni anatomski usko povezani s leđnom moždinom. Leđna je moždina, jednako kao i cijeli centralni živčani sustav, ne samo najsavršeniji nego i najkompliciraniji sustav našega tijela. l laka oštećenja leđne moždine često izazivaju teške posljedice jer se živčano tkivo vrlo teško oporavlja.

Iz leđne moždine ulijevo i udesno vode po 32 korijena živaca te iz hrptenog kanala izlaze kroz intervertebralne otvore. Budući da je kralješnica rasla brže nego leđna moždina, korijeni živaca povezani s intervertebralnim otvorima istegnuti su nadolje. Korijeni jednoga ili više živčanih segmenata čine periferne živce, kao što su, npr., živci ruku ili nogu. To su mješoviti živci, što znači da sadrže motorna senzibilna, a i vegetativna vlakna. Oštećenja tih živaca u predjelu intervertebralnog otvora ili u njihovu daljnjem toku mogu izazvati različite ispade, na primjer motorne, senzibilne ili vegetativne, ali i potpunu paralizu.

18Već prijikom kratkotrajnog, a to više prilikom dugotrajnog pritiska ishijadički živac (nervus ischiadicus), koji od krstače prolazi stražnjom stranom noge, te tako inervira veliki dio noge, toliko se ošteti da nastaju smetnje osjeta (umrtvljenost), a ponekad i djelomična ili potpuna uzetost. Leđna je moždina okružena ovojnicama, a one su korijenima živaca i svezama po-vezane s koštanom stijenkom hrptenog kanala, te je zato pomicanje leđne moždine i ovojnica prilično ograničeno. Jednako je tako ograriičeno pomicanje korijena živaca. Ako je pomicanje suviše ograničeno zbog suženoga prostora, što se može dogoditi, primjerice, pri oštećenju diska pritskom na živčani snop dolazi do oštećenja i smetnji, a time i do boli i poremećaja u funkciji živca (ispad funkcije).