Kralješnica nosi težinu tijela, a sastoji se od brojnih kralješaka, od kojih je svaki, ovisno o položaju, podložan dinamičkim i statičkim zahtjevima.
Dodatnim opterečenjem povećava se i promjer trupa kralješaka. Visina trupa povećava se od trećega vratnog do petog slabinskog kralješka.
Trupovi kralješaka čovječje kralješnice imaju jedan osnovni oblik, koji se mijenja ovisno o odsječku u kojem se nalazi kralješak.Gornja i donja koštana ploča trupa kralješka pokrivena je tankim slojem hrskavice (hrskavična ploča) koja je elastična, ali tvrda i služi kao zaštitna prevlaka protiv trenja kosti ispod nje.
9
Između dva prstena kralješaka nalaze se međukralješni otvori (foramen intervertebrale). Oni graniče s trupom kralješka i diskom, gore i dolje s lukom kralješka, a straga sa zglobnim nastavkom. Intervertebralni otvori omogučuju prolaz korijenima živaca što izlaze iz leđne moždine.
10
Bilo koja promjena u području intervertebralnog otvora može izazvati oštečenje živca koji onuda prolazi, a time i promjene u područjima koji inervira taj živac (tj. živcima protkiva i prehranjuje tkivo).
11    12